Welk bedrijf is het meest duurzaam in 2024 ?
Zal uw bedrijf genomineerd worden als ‘Most sustainable company’ in 2024 ?
Voert uw bedrijf een duurzaam project of initiatief uit met een reële impact op onze maatschappij ?
Onderscheid uw bedrijf zich door de positieve, duurzame impact, dan maakt het misschien kans op een Trends Impact Awards in één van de 8 categorieën.
Na een een strenge selectie door PwC en Antwerp Management School, krijgt elk geselecteerd project een beoordeling op het gebied van duurzaamheid, een Maturity Assessment. Uw bedrijf ontvangt het Trends Impact label ‘Meest Duurzame Bedrijf 2024’ dat u kunt claimen en gebruiken in al uw communicatie.
Er wordt een prijs uitgeschreven voor zowel de grote bedrijven als de KMO’s.
Blokkeer deze data nu in je agenda, herbeleef de eerste 2 edities en luister naar de podcasts.
DE VOORDELEN VOOR UW BEDRIJF
- Een beoordeling van uw project op vlak van duurzaamheid.
- Een Maturity Assessment per categorie geschreven door PwC op basis van de criteria en methodologie ontwikkeld door Antwerp Management School om u te vergelijken met uw collega’s.
- Een presentatie van uw project voor een team van experts met onmiddellijk advies om uw score te optimaliseren.
- De kans om één van de Trends Impact Awards te winnen.
- Voor elke verzilverde nominatie, het Trends Impact Label dat u als bedrijf kan gebruiken in al uw communicatie.
De meest prestigieuze prijzen voor projecten met een duurzame impact.
De Trends Impact Awards willen de meest prestigieuze prijzen in België toekennen aan bedrijven die strategieën implementeren (of hebben geïmplementeerd) die een positieve impact genereren en duurzame waarde creëren.
Niet één maar meerdere Trends Impact Awards voor evenveel impactvolle bedrijven. Het brede draagvlak van ESG-criteria en SDG-goals maakt het niet gemakkelijk voor bedrijven om in elk van de categorieën uit te blinken. Wel vinden we in heel wat van onze Belgische bedrijven inspiratie op verschillende domeinen.
Voor kleine én voor grote bedrijven
Niet alleen grote bedrijven komen in aanmerking voor de Trends Impact Awards. Ook kleine bedrijven en KMO’s kunnen één van de awards in de wacht slepen. Per categorie wordt een onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven en KMO’s (volgens de officiële Europese KMO-definitie).
ONTDEK DE VERSCHILLENDE CATEGORIEËN. 9 CATEGORIEËN VOOR 9 PRIJZEN
DE TRENDS GLOBAL IMPACT AWARD
Voldoet uw bedrijf aan een duurzaam project?
De Trends Global Impact Award beloont een project en een bedrijf dat een indrukwekkende score heeft behaald en gepresenteerd in ten minste 2 verschillende categorieën.
Een Trends Global Impact Award wordt uitgereikt in de categorie van kleine en middelgrote ondernemingen. Ook zal een Trends Global Impact Award worden uitgereikt in de categorie van grote bedrijven.
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR ECOLOGIE
Beschermt of herstelt uw project de natuur?
De huidige industriële economie is extractief en gebruikt hulpbronnen in een niet-duurzaam tempo, met verwoestende gevolgen voor onze natuurlijke omgeving. In december 2022 keurden bijna 200 landen het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) goed, een mijlpaal om het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 een halt toe te roepen en om te keren. Dat kan door de gezondheid van de ecosystemen te ondersteunen en de biodiversiteit te stimuleren. Ecosysteemdiensten zijn de diensten die de samenleving een gezond ecosysteem bezorgen en zijn onmisbaar voor onze economie. Zoals drinkwater, een gezonde bodem of de bestuiving door bijen die nodig is voor allerlei gewassen. Wij zijn op zoek naar projecten die natuurlijke ecosystemen beschermen en herstellen, zoals waterzuivering, herbebossing, herintroducering van wildedierensoorten, natuurbehoud, regeneratieve landbouw of verbetering van de biodiversiteit.
BEOORDELINGSCRITERIA
Vergroot de biodiversiteit, d.w.z. soorten planten, insecten en dieren.
Geeft eerder aangetast of ongebruikt land terug aan de natuur.
Ondersteunt ecosysteemdiensten, zoals waterzuivering, bestuiving.
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR KLIMAAT EN ENERGIE
Vermindert uw project de impact op klimaat en energie?
De huidige door fossiele brandstoffen aangedreven economie heeft ernstige gevolgen voor ons klimaat. In 2015 keurden bijna 200 landen het klimaatakkoord van Parijs goed, met als doel tegen 2050 de koolstofuitstoot terug te brengen naar nul. Volgens de wetenschap moeten we de uitstoot tussen 2020 en 2050 elk decennium halveren om de opwarming onder de 1,5 graden te houden. De noodzakelijke energietransitie die dit impliceert, heeft gevolgen voor alle sectoren van de economie en vereist oplossingen die variëren van de snelle opschaling van hernieuwbare energie en technologieën voor energieopslag, groene ammoniak en groene waterstof, slimme netwerken, energie-efficiëntie, plantaardige diëten, kweekvlees en precisiefermentatie. Wij zijn op zoek naar projecten die de uitstoot van koolstof verminderen in overeenstemming met wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen. Opmerking: projecten voor klimaatadaptatie vallen onder de Resilience Award en projecten voor elektrische voertuigen onder de Mobility Award.
BEOORDELINGSCRITERIA
Vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Strookt met wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen om netto nulemissie te bereiken
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR MOBILITEIT
Maakt uw project ons transportsysteem inclusiever en duurzamer voor mens en planeet?
Transportsystemen, zoals wegen, openbaar vervoer, scheepvaart en luchthavens, zorgen ervoor dat mensen en goederen aankomen waar ze nodig zijn. Ze vormen een vitaal onderdeel van onze economie. Maar de samenleving betaalt wel een hoge prijs voor de bestaande vervoersnetwerken: files, vervuiling, ongevallen, gezondheidsrisico’s en klimaatverandering. Als we niet anders gaan denken over mobiliteit, zullen deze negatieve gevolgen nog verergeren, nog versterkt door de toenemende handel en de economische groei. Er zijn veel oplossingen, van beter openbaar vervoer en overschakeling op een elektrisch wagenpark tot alternatieve brandstoffen zoals groene waterstof en duurzame vliegtuigbrandstoffen. Er zijn ook mogelijkheden tot samenwerking die het vervoer efficiënter maken en ervoor zorgen dat er minder voertuigen of ritten nodig zijn. Wij zijn op zoek naar projecten die alle onderdelen van ons vervoerssysteem beter op elkaar laten aansluiten en duurzamer maken voor mens en planeet.
BEOORDELINGSCRITERIA
Vermindert negatieve effecten voor maatschappij of milieu
Een positieve impact op meerdere belanghebbenden of delen van de waardeketen
Is snel aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR TECHNOLOGIEËN
Gebruikt uw project technologie om de wereld te verbeteren?
Volgens het World Economic Forum wordt de vierde industriële revolutie gekenmerkt door een fusie van technologieën die de grenzen tussen het fysieke, digitale en biologische domein doet vervagen. Voorbeelden zijn kunstmatige intelligentie, robotica, het internet der dingen, zelfrijdende voertuigen, 3D-printen, nanotechnologie, biotechnologie, materiaalwetenschappen, energieopslag en kwantumcomputing. Maar niet alle technologie heeft een positief effect op de samenleving of de planeet. Niet alle innovatie is wat Philips “zinvolle innovatie” noemt, d.w.z. innovatie die onze levenskwaliteit verbetert. We zijn specifiek op zoek naar projecten die van de krachtige technologieën van de vierde industriële revolutie gebruik maken om maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken. Uw project kan bijvoorbeeld de sociale integratie bevorderen of de ecologische schade verminderen.
BEOORDELINGSCRITERIA
Draagt bij tot de verwezenlijking van een van de SDG’s
Kan meetbare positieve effecten aantonen
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR CIRCULAIRE ECONOMIE
Maakt uw bedrijf afval tot grondstof?
Bedrijfsmodellen die de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uitputten door overconsumptie of verspilling, zijn lineair. Volgens de Ellen Macarthur Foundation bestaat de circulaire economie echter uit drie elementen: afval en vervuiling elimineren, producten en materialen hergebruiken (tegen hun hoogste waarde) en de natuur herstellen (dit laatste valt onder de Ecology Award). Voor de eerste twee elementen vormen de 5 R-en een nuttig kader: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose en Recycle. We zijn op zoek naar projecten die de aanpak van de circulaire economie centraal stellen in hun bedrijfsmodel. Dit kan inhouden dat hernieuwbare materialen worden gebruikt of dat producten, projecten, diensten, productievestigingen of processen worden vernieuwd om de kringloop van materiaalstromen te sluiten en afval te elimineren.
BEOORDELINGSCRITERIA
Focus op de 5 R-en van de afvalhiërarchie
Gebruik van biologische of niet-nieuwe materialen, d.w.z. gerecycleerde materialen
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR VEERKRACHT
Helpt uw project crisissen te voorkomen of te overwinnen?
Veerkrachtige organisaties reageren niet alleen op problemen uit het verleden of het heden, maar ook op de toekomst. In plaats van reactief of defensief reageren zij proactief op onverwachte gebeurtenissen. Veerkracht stelt organisaties in staat positieve resultaten te bereiken ondanks ernstige verstoringen. Ze vangen moeilijke momenten op en behouden (of verbeteren) hun werking ondanks tegenslagen. Ze herstellen van ongunstige gebeurtenissen. En ze kijken vooruit om te anticiperen en voorbereid te zijn op zowel ongunstige als gunstige gebeurtenissen. Veerkrachtige organisaties zijn lerende organisaties, met een sterke structuur van processen, procedures, systemen en mensen die effectief met crisissen kunnen omgaan. We zijn op zoek naar projecten die de veerkracht vergroten bij maatschappelijke en ecologische verstoringen zoals bedrijfsongevallen, gezondheidsepidemieën / pandemieën, klimaatgebeurtenissen, watercrisissen en verlies van biodiversiteit.
BEOORDELINGSCRITERIA
Geeft blijk van het vermogen te anticiperen op, te reageren op, zich aan te passen aan en te leren van crisissen.
Omvat noodmaatregelen voor storingen op de werkplek, in de toeleveringsketen en bij andere activiteiten.
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR WELZIJN
Maakt uw project mensen gezonder, gelukkiger en productiever?
Het welzijn van mensen voorop stellen is essentieel voor de gezondheid van de economie, de samenleving en de natuur. We zijn op zoek naar projecten die de fysieke en/of mentale gezondheid van mensen op de werkplek en in de samenleving verbeteren. De post-pandemische explosie van welzijnsinitiatieven heeft aangetoond dat een eenzijdige benadering het welzijn van mensen niet noodzakelijk verbetert. Zo kan een workshop persoonlijke veerkracht in een giftige organisatiecultuur werknemers “helpen” de giftigheid langer te verdragen, waardoor de noodzaak om de omgeving te veranderen minder groot wordt. We zijn op zoek naar projecten die de gedeelde verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden (bv. werkgever en werknemer) erkennen en ertoe bijdragen dat mensen gezonder kunnen leven, zinvol werk hebben en zich gelukkig, gestimuleerd en verbonden voelen. Gezondheid en welzijn worden beschouwd als een integraal onderdeel van een inclusieve economie, een welvarende samenleving en een bloeiende natuurlijke omgeving.
BEOORDELINGSCRITERIA
Biedt inclusieve voordelen voor meerdere belanghebbenden
Toont een multidimensionale benadering van gezondheid en welzijn
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
DE TRENDS IMPACT AWARD VOOR INTEGRATIE EN DIVERSITEIT
Bevordert uw project de inclusie en betrokkenheid van alle sociale groepen?
Ongelijkheid in de samenleving is een realiteit, even hard en destructief als klimaatverandering. Bijgevolg hebben de meest kwetsbare en gemarginaliseerde groepen in de samenleving onevenredig te lijden onder de negatieve economische, sociale en ecologische effecten. Onze samenleving kan niet duurzaam vooruitgaan zonder ervoor te zorgen dat iedereen erbij betrokken wordt en een deel van de voordelen krijgt. Dit vereist een verandering van de systemen die het status quo handhaven of zelfs gedijen op ongelijkheid en discriminatie. We zijn op zoek naar projecten die ongelijkheid in al haar verschillende, intersectorale manieren erkennen en die het tot hun centrale missie maken om diversiteit en gelijkwaardigheid binnen en buiten de organisatie te vergroten. Dit moet niet gebeuren via eenmalige ingrepen, maar op systematische manieren die synoniem zijn geworden met de identiteit van de organisatie.
BEOORDELINGSCRITERIA
Neemt diversiteit en integratie op in strategie en activiteiten
Heeft een interne en externe impact
Is aanpasbaar, schaalbaar en overdraagbaar
Methodologie
21 MAART - 2 JUNI 2024
Online kwalificatie
- Gegevens van de aanvrager en de organisatie
- Enkele informatie over het project dat wordt ingediend en de impact ervan vandaag en in de toekomst
- Enkele vragen over de houding en organisatie van het bedrijf met betrekking tot duurzaamheid.
Aan de kwalificatie is een vergoeding van € 90 excl. btw per dossier verbonden.
10 JUNI 2024
Jury / Selectie van de genomineerden per categorie voor de tweede stap
Van 17 Juni T.E.M. 5 JULI 2024
Schriftelijke en mondelinge mededeling aan de genomineerden
Organisaties en projecten die niet worden geselecteerd, krijgen passende feedback.
Kosten voor de Pitch & Maturity Assessment:
500 € (excl. btw) KMO’S
2000 € (excl. btw) Grote bedrijven
Geselecteerde bedrijven ontvangen het Trends Impact Nominee label
VAN 17 JUNI TEM 26 JULI 2024
Maturity Assessment
VAN 5 TEM 16 SEPTEMBER 2024
Pitch
Alle geselecteerde projecten worden uitgenodigd om zich te verdedigen en te pitchen voor de leden van de jury bestaande uit journalisten van Trends, vertegenwoordigers van PwC, AMS en belangrijke persoonlijkheden uit de duurzaamheidswereld. De bedoeling is om hun project en de initiatieven en organisatie van het bedrijf inzake duurzaamheid grondig te onderzoeken.
Op basis van de pitches zal de jury beraadslagen welke worden voorgesteld in Trends en Trends-Tendances. Er wordt gestreefd naar 3 genomineerden per categorie en per type bedrijf.
De jury beraadslaagt achter gesloten deuren ook over de tops 3 van elke categorie en de algemene winnaar.
23 OKTOBER 2024
Trends Impact Awards Ceremonie in Brussel
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het gala op 23 oktober 2024.
24 OKTOBER 2024
Special Trends Impact Awards Guide
Op 24 oktober presenteren Trends en Trends-Tendances een Speciale Trends Impact Awards Gids met de voorstelling van de tops 3 en winnaars in elke categorie. De Special wordt bij het reguliere magazine gevoegd en ook verspreid op de avond van de awardshow op 23 oktober.
Juryleden en leden van de expert groepen
Annebeth Bels
Valorization manager and senior researcher
AMS/UAntwerp
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Annelies Van De Slijke
Team manager Culture & Connection
Telenet
Jury categorie:
Welzijn
Benny Debruyne
Redacteur
Trends
Jury categorie:
Klimaat en energie
Global
Camille Châtelier
Co-Founder & Co-Director
MOJO Agency
Jury categorie:
Veerkracht
Camille Delannois
Redactrice
Trends-Tendances
Jury categorie:
Ecologie
Global
Caroline Lallemand
Journalist
Trends-Tendances
Jury categorie:
Mobiliteit
Charlène Crespel
CEO
BeCentral
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Chris Van Gils
Sustainability communication expert
Jury categorie:
Circulaire economie
Christoph Vanderstricht
rbr Expert Circular Economy & Sustainable Value Chains | Strategy & Transformation
PwC Belgium
Jury categorie:
Circulaire economie
Christophe Charlot
Redacteur
Trends-Tendances
Jury categorie:
Technologieën
Welzijn
Dennis Hens
Senior Manager Technology Consulting & Digital Transformation
PwC Belgium
Jury categorie:
Mobiliteit
Dimitri Laurent
Head of R&D
Knauf Insulation
Jury categorie:
Veerkracht
Edouard Cambier
Administrateur
Seed Factory & BECI
Jury categorie:
Mobiliteit
Engelina Chaillet
Researcher Next Generation Work
AMS/UAntwerp
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Fien Vanden Hoof
Wellbeing officer
Elia
Jury categorie:
Welzijn
Greg Renders
Global Diversity, Equity & Inclusion Director
Syensqo
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Gretel Schrijvers
CEO
Mensura Group
Jury categorie:
Welzijn
Gwenny Thomassen
Postdoctoral Reseacher at the CE Center
UA
Jury categorie:
Circulaire economie
Hugo Marynissen
Prof. Dr. - Co-holder of the Chair of Crisis Governance
University of Antwerp
Jury categorie:
Veerkracht
Ilse De Witte
Journalist
Trends
Jury categorie:
Veerkracht
Jan Beyne
Sustainable Development Specialist & Academic
AMS/UAntwerp
Jury categorie:
Global
Jan Goossens
CEO
Aquafin
Jury categorie:
Ecologie
Jan Staes
Professor
Uantwerp
Jury categorie:
Ecologie
Jef Poortmans
Journalist
Trends
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Jiska Verhulst
Sustainability Director
DEME Group
Jury categorie:
Ecologie
Jochen Vincke
ESG leader
PwC Belgium
Jury categorie:
Ecologie
Global
Johan De Brauwer
Managing Director
Ziegler Belgium/Luxembourg
Jury categorie:
Mobiliteit
Julie Saffery
Founder & Managing Director
MORNING-BOOST
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Kathleen Vangronsvelt
PhD, Assistant Professor Organizational Behavior & HRM
AMS
Jury categorie:
Welzijn
Kristof De Smet
CEO
Energy Lab
Jury categorie:
Welzijn
Laurent Moyersoen
Co-founder & CCO
ClimateCamp
Jury categorie:
Mobiliteit
Liza Rosen
D&I and Wellbeing
PwC Belgium
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Maarten Michielssens
CEO
EnergyVision
Jury categorie:
Klimaat en energie
Marc Callier
Head of Sustainability Business Banking
ING Belgium
Jury categorie:
Klimaat en energie
Myrte De Decker
Redactrice
Trends
Jury categorie:
Circulaire economie
Natacha Dewyngaert
Senior Manager Technology Consulting
PwC
Jury categorie:
Technologieën
Noémie Laumont
Development Manager
La SMALA
Jury categorie:
Klimaat en energie
Paola Campestrini
Cluster Manager
Flanders Make
Jury categorie:
Circulaire economie
Peter Geysenbergh
Sustainability Manager Belux
SOPREMA
Jury categorie:
Circulaire economie
Peter Lagey
Sustainability Manager
Ziegler
Jury categorie:
Philip Lenders
Director Management Consulting
PwC
Jury categorie:
Klimaat en energie
Philippe Nimmegeers
FWO Senior Postdoctoral Fellow
University of Antwerp
Jury categorie:
Klimaat en energie
Philippe Van Ophem
Serial entrepreneur
Jury categorie:
Technologieën
Pieter Ugille
Head of Marketing & Culture
Accent Jobs
Jury categorie:
Integratie en diversiteit
Raf Buyle
Information Architect | Innovation Lead | Postdoctoral Researcher
Digitaal Vlaanderen | Athumi | Ghent University
Jury categorie:
Technologieën
Roel Gevaers
Professor
Antwerp & Antwerp Management School
Jury categorie:
Mobiliteit
Roy Coppieters
Director; Business Resilience, Continuity & Crisis management
PwC Belgium
Jury categorie:
Veerkracht
Sabrina Bulteau
Oprichtster
Sench
Jury categorie:
Circulaire economie
Serafine Vandebuerie
Partner, People & Transformation
PwC Belgium
Jury categorie:
Welzijn
Séverine Cuvelier
Directeur
Réseau Entreprendre Bruxelles
Jury categorie:
Ecologie
Steven De Bosschere
Sustainability Lead
Unilin Flooring
Jury categorie:
Circulaire economie
Steven De Haes
PhD, Dean, Academic Director Executive Master of Enterprise IT Architecture & IT Governance and Assurance
AMS
Jury categorie:
Global
Sven Verstrepen
Logistics Advisory & Innovation Director
PwC
Jury categorie:
Mobiliteit
Thomas De Groote
Founder
River Cleanup
Jury categorie:
Ecologie
Wendy De Munter
Food & Sustainability Manager
Compass Group
Jury categorie:
Klimaat en energie
Wouter Van Bockhaven
AMS/UA
Jury categorie:
Technologieën
Pricing
Trends Impact
Qualification Fee
Een volledig ingevulde Trends Impact Scan
€ 90 excl. btw
Trends Impact
Pitch & Maturity Assessment
Een Maturity Assessment per categorie opgemaakt door PwC op basis van de criteria en methodologie ontwikkeld door Antwerp Management School.
De mogelijkheid om jouw bedrijf en jouw impactvolle project mondeling te verdedigen tegenover de juryleden
De mogelijkheid om het Trends Impact Awards Genomineerd-label te dragen.
- KMO’s en kleine bedrijven : € 500 excl. btw (inclusief 1 seat voor de Trends Impact gala-diner = € 350 excl. btw)
- Grote bedrijven : € 2.000 excl. btw
Trends Impact
Gala diner
Toegang tot de gala-avond en -diner
- Seat : € 350 excl. btw
- Tafel van 10 personen : € 3.100 excl. btw
Event
De uitreiking van de Trends Impact Awards vindt plaats op woensdag 23 oktober 2024 in Brussel
18:00Ontvangst & netwerking
19:00Academisch gedeelte in auditoriumstijl met de uitreiking van de Trends Impact Awards 2024
20:30Galadiner aan tafels van 10 personen
22:00Open bar & netwerking
Dress code : business
ZIJ ZULLEN ALVAST AANWEZIG ZIJN ALS SPEAKERS:
Hélène de Troostembergh
CEO BuildUp
Jef Colruyt
Wanneer
Woensdag 23 oktober 2024, vanaf 18u00
Waar
Brussels Expo
Hall 10 & Foyer
Parking
Parking E
Prijs
350 euro (excl. btw) per persoon
3.100 euro (exclusief btw) per tafel van 10 personen
Contact
Mélanie Cramazou
Project Manager
0476/79 36 28
melanie.cramazou@roularta.be
Michaël Nevejan
Brand Manager Trends
0496/59 14 45
michael.nevejan@roularta.be
Mieke Knabben
Event Manager
0473/52 49 71
mieke.knabben@roularta.be
Facturatie
Roularta Invoicing Events
invoicing.events@roularta.be
Roularta Media Group - Copyright - Disclaimer - Privacy Policy - Cookie settings